Separat värmepump för poolen?

Fråga:

Vi bor i en villa på 150 kvm och har ett garage på 40 m2 i anslutning till villan. Vi värmer allt med en luft/vattenvärmepump, dessutom har vi en utomhuspool som idag värms av en separat värmepump. Båda värmepumparna är 16 år gamla och vi har fått kosta på dem lite väl mycket pengar på reparationer de senaste åren. Innan vintersäsongen i år tänkte vi se över vårt värmesystem. Jag tänker fortsätta med luft/vatten eftersom det är ekonomiskt men min fråga är: rekommenderar ni att jag köper en värmepump stor nog för för både hus och pool eller skall jag köpa två separata, så som jag har det idag?

Klimatexpertens svar:

Med tanke på dina produkters ålder bör du som du skriver satsa på ett helt nytt system. Livslängden på den typen av produkter är någonstans kring 15-20 år och det är ju precis vad de är nu. En luft/vattenvärmepump med panna som innehåller elpatron som komplement och en varmvattenberedare blir troligen rekommendationen till dig.

Poolen kan du mycket väl värma med samma värmepump men om det är lönt eller ej beror på installationskostnaderna för att koppla ihop de olika systemen. Ofta blir installationskostnaderna så pass stora att det är lika bra att satsa på en separat poolvärmepump, precis som du har det idag.

Vi säljer och monterar alla typer av värmepumpar och flera olika fabrikat, förslagsvis bokar vi ett hembesök så ser vi över ditt system och kommer med ett förslag och fast pris på en ny installation.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.